Comuna Mitoc judetul Botosani

Bine ati venit pe pagina informativa a comunei Mitoc, judetul Botosani

E-mail: mitoc_botosani@yahoo.com

ID mess: mitoc_botosani


YouTube: http://www.youtube.com/user/mitocbotosani?feature=mhum


Mai multe fotografii in curand si informatii!

( NU UITATI!) va asteptam cu propuneri, materiale la imbunatatirea site-ului cu un mesaj la adresa noastra de e-mail. Multumim!



marți, 8 februarie 2011

„Biserica a fost ca o mireasă care L-a aşteptat pe Mirele ceresc ca s-o binecuvinteze“

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, a fost resfinţită Biserica "Sf. Nicolae" a parohiei Mitoc. În ultimii ani s-au realizat mai multe lucrări de reconsolidare şi înfrumuseţare a acestui lăcaş de închinăciune.

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit marţi, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Biserica "Sf. Nicolae" din parohia Mitoc, Protopopiatul Săveni. Programul liturgic a început cu Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaş. La final, pr. paroh Corneliu Mihai Hriscuşoru a primit, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, rangul de iconom stavrofor. Distincţia "Ştefan cel Mare şi Sfânt" a fost acordată domnului Vasile Capotă, primarul comunei Mitoc. "Slujba s-a desfăşurat într-o atmosferă deosebită. Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a ţinut o predică în care a vorbit despre statornicia în credinţa ortodoxă", ne-a relatat pr. paroh Corneliu Mihai Hriscuşoru.

Zidire duhovnicească

Biserica "Sf. Nicolae" a fost ridicată între anii 1914-1916. În timpul Primului Război Mondial sfântul lăcaş a suferit mai multe avarii care au fost remediate, definitivate cu sfinţirea din 1921. În ultimii ani au fost efectuate mai multe lucrări: s-a repictat în interior, catapeteasma a fost îmbrăcată în foiţă de aur, s-au montat strane noi din stejar sculptat, s-au achiziţionat geamuri cu vitralii. În acelaşi timp s-a construit casa parohială, casa praznicală, casa mortuară, s-a reconstruit zidul din jurul sfântului lăcaş, a fost amenajat un lumânărar. "Principalul ctitor este primarul Vasile Capotă. Am mai fost ajutat de domnul Vasile Ilie, dar şi de enoriaşii din parohie. Momentul resfinţirii a fost deosebit mai ales că în urmă cu un an jumătate ne-am apucat de lucrări. Astăzi (n.r. marţi) a avut loc încununarea muncii noastre. Biserica a fost ca o mireasă care L-a aşteptat pe Mirele ceresc ca s-o binecuvinteze şi sfinţească. Toate lucrările s-au făcut în comuniune cu locuitorii din sat care au fost devotaţi. Credincioşii sunt apropiaţi de biserică şi participă în număr mare la sfintele slujbe. Zidirea duhovnicească s-a făcut prin multe cateheze, prin multe predici aprofundate pentru sufletul omului. De asemenea desfăşurăm programele "Hristos împărtăşit copiilor" şi "Alege şcoala" la care sunt înscrişi 70 de copii", ne-a spus pr. paroh Corneliu Mihai Hriscuşoru.

sursa: ortodoxiepenet.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumim pentru comentariu!