Comuna Mitoc judetul Botosani

Bine ati venit pe pagina informativa a comunei Mitoc, judetul Botosani

E-mail: mitoc_botosani@yahoo.com

ID mess: mitoc_botosani


YouTube: http://www.youtube.com/user/mitocbotosani?feature=mhum


Mai multe fotografii in curand si informatii!

( NU UITATI!) va asteptam cu propuneri, materiale la imbunatatirea site-ului cu un mesaj la adresa noastra de e-mail. Multumim!



marți, 8 iunie 2010

Nationala de rugby la Mitoc: Florica Murariu, o pagina in istoria sportului romanesc!

Din 4 iunie 2010 puteti vizita noul muzeu in Memoria ruigbystului



Un eveniment emotionant s-a petrecut joi in comuna Mitoc, unde a fost inaugurat muzeul dedicat memoriei rugbystului botosanean Florica Murariu. Cu acest prilej, comuna a fost vizitata atat de echipa nationala de rugby, mai ales ca antrenorul echipei, Romeo Gontineac, si vicepresedintele Federatiei de Rugby, Pompiliu Bors, sunt botosaneni, cat si de cei doi subprefecti, Paul Secrieru si Daniel Moruzi, inspectorul scolar adjunct Gheorghe Carmocanu, directorul Directiei de Sport, Dorel Budai.

Imediat dupa vizita la Scoala Generala Mitoc, care poarta numele lui Florica Murariu, ocazie cu care elevii au avut bucuria de a se fotografia cu echipa nationalei de rubgy, s-a mers la casa rugbystului botosanean care s-a stins din viata la Revolutia din 1989, unde actualul capitan al echipei a dezvelit placuta comemorativa a fostului capitan al echipei nationale de rugby, Florica Murariu. Apoi intreaga echipa a mers la cimitir, pentru a depune coroane de flori si a aprinde lumanari la mormantul rugbystului botosanean.

"Evenimentul este deosebit, cred ca toti jucatorii sunt constienti ca astazi punem si participam la o fila importanta din istoria rugbyului romanesc. Daca tinerii jucatori nu stiu foarte bine fostii jucatori, este pentru ca am neglijat treaba asta, acum trebuie sa felicitam autoritatile judetului, Federatia, toti oamenii care au participat pentru a face cunoscute valorile pe care le-am avut. Sunt convins ca in viitor ne vom cunoaste foarte bine jucatorii care au participat la echipa nationala", a precizat Romeo Gontineac, antrenorul echipei nationale de rugby.

Muzeul "Florica Murariu" se afla chiar in sala de sedinte a Primariei din Mitoc, fiind expuse atat obiecte care i-au apartinut lui Florica Murariu, primite de la familia sa, cat si echipamente sportive de rugby.

"Am facut acest muzeu drept recunostinta pentru ceea ce a fost Florica Murariu. De altfel, mi-a venit in minte ceva mai tarziu si incercam acum sa punem in lumina nu numai activitatea sportiva a lui Florica Murariu, incercam sa facem un muzeu care sa cuprinda tot ceea ce a dat Mitocul, pentru ca mai avem sportivi de performanta. Muzeul este in sala de sedinta a Primariei pentru ca incercam sa imprimam un specific local, senzatia consilierilor locali ar trebui sa fie aceea de responsabilitate fata de comuna", a declarat Vasile Capota, primarul comunei Mitoc.

Florica Murariu a fost rapus in zilele Revolutiei, botosaneanul fiind in anul 1989 capitan al echipei nationale de rugby si unul dintre cele mai importante nume din sportul romanesc.
In decembrie 1989, Florica Murariu incerca sa ajunga la club si a iesit de la o statie de metrou, moment in care a fost oprit de o patrula de soldati. Gestul sau prea brusc de a-si scoate buletinul din buzunar l-a facut pe unul dintre soldati sa traga fara mila.

“Prin acest muzeu doresc sa cinstesc memoria jucatorului Florica Murariu. Pentru tot ce a facut Florica Murariu pentru rugbyul romanesc cred merita aceasta cinste. Am dorit ca acest muzeu sa fie in casa parinteasca dar domnul primar a dorit ca Muzeul Florica Murariu sa fie in sediul Primariei”, a precizat fratele fostului capitan al echipei nationale.

Cei care poseda materiale despre jucator si care doresc sa le doneze pentru muzeu o pot face la sediul FRR din Bulevardul Marasti sau la sediul primariei Comunale Mitoc.

Florica Murariu 1955-1989:
- capitan al echipei Steaua si al echipei nationale
- a castigat 10 titluri de campion national
- 69 de selectii pentru Romania
- a participat la prima Cupa Mondiala din 1987
- a fost in teren la victoriile Romaniei cu Franta, Italia, Tara Galilor, Scotia
- a fost cooptat in Selectionata Mondiala cu ocazia Centenarului Rugbyului Galez desfasurat pe Arms Park
- a participat la 12 editii ale Campionatului European (FIRA) – trei dintre ele castigate
- maestru emerit al sportului
- ofiter MApN
- a fost impuscat in timpul Revolutiei din 1989



Un comentariu:

  1. Am fost colega lui Florica Murariu a fost un baiat deosebit.Mare pacat ca a murit degeaba.

    RăspundețiȘtergere

Va multumim pentru comentariu!